DITT KONTO
DIN KUNDVAGN
» Inställningar
Våra Områden:

AGAPANTHUS

Nyligen lästa jag någonstans att Agapanthus, eller Afrikas blå lilja, NU hår fått svenska namnet kärlekslilja. Det stämmer inte alls! Denna skönhet har alltid haft namnet ”kärlekslilja”. Det latinska namnet ”Agapanthus” härstammar från det grekiska ordet ”agape”, som bokstavligen betyder ”kärlek” och ”anthos” som betyder ”blomma”. Agapanthus betyder bokstavligen ”kärleksblomma” och det har alltid varit så.

En annan myt som vi måste bli av med är att en Agapanthus tycker om att stå ganska trångt! En av dem mest kände Agapanthus odlaren i Nederländerna har odlat Agapanthus professionellt i över 25 år och han är ingen låtsas-expert! När du planterar din Agapanthus ska du använda en rymlig kruka, så att rötterna kan utvecklas som dem behöver. Det är inget problem om det bli lite trångt så småningom, men då blir det snart dags att dela och få ännu fler. Dem kan stå lite trångt, men det betyder absolut inte att de gillar att stå trångt!

Vi säljer inga Agapanthus fröer från Canaria öarna eller Madeira, där Agapanthus växer förvildat. Agapanthus härstammar från Sydafrika och därifrån tog holländaren den här skönheten till Europa i slutet av sextonhundratalet. Från frö tar många år innan du får någon blomma och vi tror att du vill ha blommor! Oftast kan man köpa Agapanthus i ”storlek I” och dem ryms i en så kallat ”P9” (0,9 liters) kruka. Vi säljer våra Agapanthus i 1,5 eller 2 liters krukor, med större chans till blomningen första år. 

Kom ihåg att din Agapanthus (men också grannens Agapanthus) inte är härdig i Sverige, även om dem kan stanna kvar i jorden i zon 1 och 2 med ordentligt skydd. Som sagt, skickar vi mycket information med våra växter och det betyder att dina Agapanthus blir större och större för varje år om du följer våra anvisningar.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om gödningen eller delning.