DITT KONTO
DIN KUNDVAGN
» Inställningar
Våra Områden:

Växtbeskrivning Dahlia

Dahlior har alltid varit mycket omtyckta på grund av deras rika blomning och deras enkla sätt att plantera. Direkt i trädgården, eller i kruka och korg vid uteplatsen. Ändå köptes färre dahlior för 30, 40 år sedan på grund av deras korta blomningstid. Under dem senaste åren har odlarna lyckats med att förlänga blomningstiden betydligt och nu visar dem sin skönhet under flera månader.

Blomningstiden kan du enkelt förlänga ytterligare genom att driva dem inomhus tidigt på våren när risken för frost ännu finns kvar. Väcka gärna dina dahlia knölar med drivningen från slutet av mars, beroende på vart du bor. För odlingen kan du göra i krukor, i nedre delen av en stor mjölkförpackning eller, för större knölar, i nedre delen av ett vin kartong. Kom ihåg att göra några små håll i botten av förpackningen. Placera krukor eller förpackningarna så svalt som möjligt. När risken för frost är över, borde du avhärda dina unga plantor genom att placera dem på dagtiden ute i lätt skugga och efter drygt 1 vecka i solen.

Dahlior ställer inte stora krav på jordtyp, men jorden ska vara väldränerad och dem trivs bäst i full sol eller lätt skugga. Plantera dem i trädgården med 5 cm jord ovanför gamla stjälkar och med ett planteringsavstånd på 40 – 60 cm, beroende på sortens höjd.

Dina dahlior växer snabb och ger dig massor med blommor, men det har ett pris! Dem har mycket blad och avdunstar mycket vatten. Ge dem vatten och näring regelbundet under sommaren. Plocka bort vissna blommar och du får fler nya! Ta gärna snitt och du får nya stänglar med knoppar. Blomningen minskar från och med september, men det beror inte på temperaturen, men på minskning av solljus på vår breddgrad. Därför borde du inte täcka dina dahlior med fiberduk när första nattfrosten inträffar. Det kostar extra pengar, men det förlänger inte blomningen. Låt naturen göra sitt och ta ditt beslut om nästa års utmaningar.

Efter att dina dahlior har gett dig mycket glädje under flera månader, båda i trädgården eller som snitt inomhus, är det dags för nästa val, innan frosten påminner oss om mörkare tider med ljus vid Julen och ett Nytt År. Nu får du välja att ta upp dina dahlia knölar eller att låta dem stanna kvar i jorden och ge näring till nästa års plantor. Våra kolleger och vi ser fram emot att träffa dig som kund nästa vår om du väljer sista möjligheten.

Ändå så är det inte svårt alls att ta upp dina dahlia knölar och ge dem ett längre liv nästa vår. Tror mig, dem kommer att belöna dig för ditt tålamod och din omtänksamhet, med ännu rikligare blomning nästa vår och sommar!

Om du vill spara knölarna till nästa år, borde du redan från början av september sluta med att ge näring till dina dahlior. Vänta sedan till första frosten tar på dina växter. Några nätter med frost på marken är bra för grönskan ovan på jorden och det ger ingen skada till knölarna. Men ändå, nu är det dags att upp dina dahlia knölar och dem har förtjänat att vila till nästa år!

Ta upp dina knölar, ta bort gamla växtdelar och låt dem torka. Du kan även dela på större knölar. Kom ihåg att knölarna ska vila frostfritt, mörkt och torrt. För att hjälpa till nästa års blomning, kan du blanda lite blött torv i övre delen av förvaringsjorden.

Förklaring:

H = växtens höjd
Bl. = blommans diameter
X = lämplig till snitt
XX = mycket lämplig till snitt
L = lång hållbarhet